Bouwkundig rapport

Bouwkundig rapport

Bent u van plan een woning te kopen? Het is dan aan te bevelen dat u een bouwkundig rapport laat opstellen. Bij voorkeur vóórdat u de aankoop van een woning afrondt. Het bouwkundig rapport geeft inzicht in de technische en onderhoudsstaat van een woning.

De verkoper van het huis heeft een ‘mededelingsplicht’. Oftewel: als de verkoper weet dat er gebreken zijn een het huis, moet hij of zij dat aan de koper laten weten. U heeft daarentegen als koper een ‘onderzoeksplicht’.

Dit betekent dat u ook zelf moet kijken of de bouwkundige (en ook juridische) staat van het huis is conform uw eisen en verwachtingen. Zo voorkomt u dat u achteraf nog gebreken aan het huis ontdekt. Met een bouwkundig rapport kunt u later aantonen dat u serieus hebt onderzocht wat de bouwkundige toestand van het huis was toen u het kocht.

Informatie over inplannen en kosten  

Bouwkundig rapport huis

Waarom een bouwkundig rapport? Het opstellen van een bouwkundig rapport is aan te bevelen wanneer u van plan bent een woning te kopen. Bij voorkeur vóórdat u de aankoop van een woning afrondt.

Het uiteindelijke rapport dat wij opstellen voldoet aan de eisen die gesteld zijn t.b.v de Nationale Hypotheek Garantie. Het document wordt opgesteld door een Erkend Register Bouwkundig Inspecteur (Rbi).

Bouwkundig rapport kosten

Wat kost een bouwkundig rapport? Deze vraag wordt vaak gesteld. De kosten voor het uitvoeren van een bouwtechnische keuring en vervolgens het opstellen van een bouwkundig rapport zijn afhankelijk van de grootte van het object. Meer informatie over het plannen van een bouwkundige keuring en de kosten.

Dutch ontving 26 beoordelingen met een gemiddelde van 9,5  
Hierom kiezen jaarlijks honderden consumenten voor Dutch

Altijd bouwkundige met persoonlijke certificering

Uitvoering conform beroeps- en gedragscode NRBI

Dutch werkt volgens duidelijke expertise kaders

Uniforme rapportage & verzekerde dienstverlening

Kwaliteit gewaarborgd door toezicht op uitvoering

Wat staat er in een bouwkundig rapport?

Het rapport geeft inzicht in de technische en onderhoudsstaat van een woning. Achterstallig onderhoud komt zo vaak aan het licht. Het is bovendien voorzien van een globale kostenraming met daarop allereerst de direct noodzakelijke kosten. Ook krijgt u inzicht in de te verwachten termijnkosten binnen 1 tot 5 jaar en de kosten voor verbetering van zaken die onacceptabel zijn. Zo weet u op voorhand of kosten hoger uitvallen dan verwacht.

Online uw keuring inplannen

U betaalt de keuring achteraf via iDeal, na gebruik van de downloadlink. Deze link ontvangt u per e-mail zodra het rapport door de betreffende expert gereed is en voor u ter beschikking staat op uw persoonlijke account. Na betaling ontvangt u direct het bouwkundig rapport.

Bouwkundig rapport tijdens het onderhandelen

Bij weinig tijd kunt u overwegen de keuring tijdens de onderhandelingen te doen. Gaat u binnenkort het koopcontract ondertekenen? Ook dan kunt u nog een bouwkundige keuring laten doen om inzicht te krijgen in de bouwkundige staat van een huis. U hebt namelijk een wettelijk drie dagen bedenktijd na het tekenen van het voorlopige koopcontract.

 

Bouwkundig rapport voor het bieden

Door de bouwkundige keuring voor het bieden uit te laten voeren voor het kopen van een huis, weet u precies waar u op biedt. U kunt het bod baseren aan de hand van de rapportage. De risico s op een miskoop worden hiermee beperkt.

Bovendien staat u sterker in uw onderhandelingspositie bij eventuele gebreken die in het bouwtechnisch rapport naar voren komen. Er is echter niet altijd tijd om een bouwtechnische keuring te doen voordat u een bod uitbrengt.

Bouwkundig rapport na bod

Mocht het niet lukken om voor het bieden of tijdens de onderhandeling een bouwkundige keuring uit te laten voeren, dan kunt u ervoor kiezen om het bouwkundig rapport op te laten nemen als ontbindende voorwaarde.
 

Bod onder voorbehoud bouwkundig rapport

Een eigen huis kopen. Het komt vaak voor dat er een bod op een woning wordt uitgebracht onder voorbehoud van financiering. Echter kunt u ook een bod uitbrengen onder voorbehoud van de uitkomst van een bouwkundig rapport. Mocht blijken dat de (technische) staat van de woning niet goed is kunt u afzien van uw bod. Vanaf 1 februari 2018 is dit voorbehoud standaard opgenomen in het model koopovereenkomst. Buiten de wettelijke bedenktijd is kan op deze voorwaarde ook afgezien worden van de aankoop.

Bouwkundig rapport aftrekbaar belasting?

Alleen als u de keuring laat doen om een hypotheek te krijgen of voor de Nationale Hypotheek Garantie. Dan kunt u de kosten van de bouwkundige keuring aftrekken in de aangifte inkomstenbelasting.

In de praktijk zal de hypotheekvertrekker meestal vragen om een taxatierapport. Daarvan zijn de kosten sowieso aftrekbaar. Bespreek dit met uw hypotheekadviseur.

Keuring online inplannen?

Een afspraak maken met een inspecteur is binnen 5 minuten geregeld!

Naar boekingsformulier

Meer weten over Dutch?

Bel ons op 023-5765993 of laat een bericht achter via het contactformulier.

Over onze inspecteurs